24 februarie 2012

Balet România sau despre Diana Georgia Ionescu, zbor peste timp

Nu demult, am scris un articol despre o mică, dar mare balerină a noastră...şi anume, despre Diana Ionescu. Când o priveşti, ai spune că nu poate să încapă atâta putere, frumuseţe, dăruire, sacrificu...într-un omuleţ atât de mic, de firav, de fraged, dar ea...este exemplul dăruirii şi iubirii totale.

Aşa, am ajuns să cunosc o altă persoană. Din păcate, doar pe cale virtuală. Este vorba despre Alexandru. Dacă aţi vrea să mă întrebaţi detalii despre acest suflet frumos, nu aş ştii să vă dau. Totuşi, am un detaliu extrem de important. Singurul după care eu mă ghidez: sufletul şi omenia. Mi-a fost îndeajuns ca să primesc "cartea de vizită" către sufletul meu. Alexandru, într-un fel sau altul este aproape de valorile şi artiştii noştri. Aceia cărora nu li se dau şanse, deşi au talent cu carul. Deşi ei ne reprezintă frumos atât în ţară, cât şi dincolo de hotare. Tot ce face este din dragoste pentru oameni şi artă. Pentru muzică şi dans.

Aş spune despre el că este un fel de "dirijor" din umbră, care adună notele perfecte, orchestra perfectă de emoţie şi culoare şi le pune să danseze într-o reprezentaţie de succes pentru aceste talente, pentru ca ele să îşi poată întinde aripile ca să zboare cu încă un vis împlinit.

Eu mă bucur că l-am cunoscut prin intermediul Dianei şi sper să avem o colaborare deosebită în a da oamenii frumoşi mai departe, celor care încă nu îi cunosc, dar şi-ar dori mai multe valori în această ţară!

(Sursa: Diana Ionescu)

"“Mi se părea că discut cu o micuţă balerină de porţelan care dintr-o dată a prins viaţă. Până şi cuvintele, rezonanţa lor mi se părea că pot să o transforme în ţăndări, dar…Diana este o balerină modelată dintr-un porţelan aparte, care nu se sparge greu. Este un copil extrem de puternic, care ştie să se concentreze, să îşi focalizeze emoţiile şi să scoată în evidenţă o artistă deosebită, o artistă deja formată…o tânără deja modelată de viaţă şi de o educaţie impecabilă. De multă dragoste!

[...] am simţit că este de datoria mea să o arat pe Diana românilor care mai au în ei un dram de dragoste pentru frumos, pentru talente adevărate şi frumuseţe sufletească. Respectă-ți şi iubește-ți semenii, mai ales când aceştia sunt cu mult deasupra multora dintre noi…prin puterea lor de a visa şi a-şi împlini visele!” Ramona-Sandrina Ilie

«Atunci cand o privesti pe Diana ai impresia ca zboara. Este un gest de scena dar si uman. E de ajuns sa privesti concentrarea din ochii ei, in care poti vedea uneori si preocupare, tristete dar si zambet, bucurie si speranta. Zborul nu este doar o consemnare a prezentului in cazul Dianei ci si o anticipatie a viitorului si o privire in trecut. Ai impresia ca zborul balerinelor din toate timpurile este strans in pumnii ei si apoi este eliberat cu forta si pasiune pe scena, prin fiecare fibra a fiintei din “portelan”. E o imagine care-ti poate taia rasuflarea dar care in acelasi timp te face martor la un prezent pe care-l doresti continuu. Stau si ma gandesc ca fiecare copil precum Diana este o stea verde-albastra. In Romania cu siguranta exista multe stele care asteapta sa fie slefuite, descoperite si care sa straluceasca pe marile scene ale lumii. Sunt sigur ca acesti copii vor avea o sansa si in Romania. Totul este sa vrem asta!

Am descoperit-o pe Diana din articole scrise pe internet. In prezentarea mea folosesc pasaje scrise cu maiestrie sau cu emotie de cei mai apropiati Dianei dar, si cu permisiunea acesteia, de Ramona-Sandrina Ilie (http://ladyallia.blogspot.com/2012/01/diana-ionescu-balerina-de-portelan.html) o persoana a carei principala preocupare este pentru valori si care incearca sa sustina dezinteresat, prin arta scrisului, orice demers nobil.» Alexandru Marinescu

Diana Georgia Ionescu are 12 ani, învaţă la Colegiul de Arte “Regina Maria” din Constanta, sectia “Coregrafie” şi are săptămână de săptămână în orar 10-15 ore de balet, pe langa celelalte discipline din programa scolara.

S-a îndrăgostit de dans încă de când mergea la grădiniţă, atunci când a mers pentru prima dată la un spectacol de balet. A inceput cursurile de balet de la varsta 4 ani, la Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta.

Anul ce s-a sfarsit, 2011, a fost incarcat de concursuri dar si de premii: in martie, Diana a participat la primul ei concurs important, la Bucuresti, unde a fost semifinala pentru “European Star Dance Union”. Diana a castigat 2 premii importante ( II si III ) si s-a calificat in finala concursului international care s-a tinut in mai, in Croatia .

Pentru ea a fost o adevarata provocare concursul din Croatia - Porec, “Dance Star World Tour 2011″, unde au participat concurenti din peste 40 de tari . A obtinut alte 2 premii ( I si II ), iar juriul a rasplatit-o pentru talentul ei cu marele premiu : “Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun Talent Feminin” al competitiei.

Vara trecuta, cand toti copiii erau in vacanta, Diana si-a continuat pregatirea si a participat la “Youth Fest Dance Mangalia”, unde a fost primita in concurs cu dispensa de varsta .

S-a prezentat ca o adevarata profesionista, cu maturitate competitionala extraordinara pentru varsta ei, castigand din nou Marele Premiu al Festivalului.

In noiembrie s-a întors de la Paris unde a participat la “Youth America Grand Prix”, cea mai importantă competiţie de gen din lume, pentru elevi.

În etapa din Franţa, a avut de înfruntat sute de tineri din Europa iar Diana a reuşit să urce pe primul loc al podiumului, la categoria ei de vârstă, ceea ce înseamnă că va merge in primăvară la etapa mondială de la New York (competitia are loc intre 22-27 aprilie 2012, termenul maxim de inscriere in concurs fiind 1 martie 2012.)

A participat la numeroase spectacole pe scena Teatrului de Opera si Balet “Oleg Danovski”, sub indrumarea coregrafei Elisabeth Pandichi Lux din 2007 pana in prezent, ultimul fiind in decembrie 2011.

Totodata, a castigat o bursă de studiu la Academia de balet “Princess Grace” din Monaco.

Rezultatele excelente la invatatura, implicarea in concursuri si olimpiade scolare, dar si talentul, abilitatile pentru balet ale Dianei sunt recunoscute, prin caracterizarile facute, de fostul diriginte al Dianei, doamna profesor Elena Vilău – director adjunct al Colegiului National de Arte Regina Maria din Constanta si de directorul Companiei de Balet – Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski”, Prim Balerina Elisabeth Pandichi-Lux.

Ramona-Sandrina Ilie consideră că “Romania are nevoie de arta, România are nevoie de talente, iar ca ele să se dezvolte, să ne înfrumuseţeze si să ne dăruiască trebuie să învăţăm să fim responsabili faţă de ele şi să le sprijinim pentru ca lumea noastră şi a lor să fie mult mai frumoasă!

Artiştii au o inimă în plus, a lor pentru ei şi a lor pentru noi! Ca să poată zbura, artiştii au nevoie de aripi frumoase şi durabile. Ei sunt îngerii noştri pe scenă, iar noi suntem îngerii lor aici… pe scena vieţii!

Am ajutat muzica să zboare frumos! Haideţi să ajutăm împreună să zboare şi să plutească dansul! peste tot sufletul nostru, ca şi peste o scenă din Spărgătorul de nuci…, peste tot cerul emoţiilor noastre!

Zboară Diana! Desfă larg aripile viselor tale frumoase şi ia-ne sub aripile splendorii dansului tău şi pe noi!”

Succes Diana! Succesul inseamnă multa muncă, talent unic si o petală de noroc! Urmează-ți destinul!

Balet Romania - A beautiful choice
Un concept, Alexandru Marinescu"

(Sursa: Balet România)

2 comentarii:

Loredana spunea...

Ce copii minunati avem!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Şi cât de mulţi! Şi cât de puţin facem pentru ei!...